Az éjszaka démonsminkjei

KÖNYVKRITIKA - LXVI. évfolyam, 36. szám, 2022. szeptember 9.

Legéndy Jácint: FBI: Maffiaszólam. Prae Kiadó, Budapest, 2022, 72 oldal, 3300 Ft

Nagy különbség a maffiáról szóló eddigi irodalomhoz képest, hogy Legéndy nem önálló verseket írt, hanem összefüggő versfüzért, vagy ahogy ő nevezi, versoratóriumot. Négy tételben, öt hangra: Verőlegény (basszus), Ügyvéd (tenor), Költő (bariton), Maffiafeleség (alt), Maffialány (szoprán), helyszín: a Művész Mozi teázója Budapesten. Itt ülnek a szereplők, „s miközben a költő mobiltelefont vásárol a maffia régi verőlegényétől, sorban elmondják párbeszéddé szövődő versmonológjaikat”. Vagyis egyfajta oral history tárul fel előttünk: amit olvasunk, ahhoz a szerző hallás útján jutott.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 26. szám, 2019. június 28.
LVI. évfolyam, 24. szám, 2012. június 15.
LV. évfolyam 40. szám, 2011. október 7.
Élet és Irodalom 2022