Együtthangzás

KÖNYVKRITIKA - LXVI. évfolyam, 35. szám, 2022. szeptember 2.

Vörös István: Nem ti kussoltok. Scolar Kiadó, Budapest, 2021, 152 oldal, 2475 Ft

A Nem ti kussoltok (amely a Nem én kiáltok-átirat címe is) további nagy kompozíciókat is megidéz: a Hazám (Az ám!), az Eszmélet (Föleszmélés), vagy a Medáliák (Visszabontás) is megjelennek, ugyanakkor a kötet „megkímél” például egy sokadik Születésnapomra-átirattól. A kötet ilyen szempontból jó arányérzékről tanúskodik: nem mozgat minden jól ismert József Attila-verset, illetve számos esetben az „előszöveg” nem feltétlenül magától értetődő (általános irodalmi műveltségre alapozva legalábbis). Ekképpen amennyire markáns lehet a meghatározottság a szerzői oldalon – bár (Wordsworth után): nincs börtönben az, aki önmagát zárta börtönbe –, olyannyira akár el is feledkezhet a befogadó a József Attila-i hagyományról egyes szövegeknél. Így nem kelti egy parafrázisgyűjtemény benyomását a verseskönyv: a saját hang is domináns – mindez ugyanakkor (akár rejtetten is) az irodalmi örökséggel intenzív diskurzust folytatva megy végbe.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2024