Gépek és szellemek

KÖNYVKRITIKA - KETTEN EGY ÚJ KÖNYVRŐL - LXVI. évfolyam, 34. szám, 2022. augusztus 26.

Bánki Éva: Esőváros. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2022, 394 oldal, 3999 Ft

A 2004-es megjelenést követő kritikai észrevételek (kiemelten Margócsy Istváné és Kulcsár-Szabó Zoltáné) így sok esetben továbbra is érvényesek maradtak, ugyanakkor a regény lineáris történetének korábbi pontján való lezárása kétségkívül az ő olvasatuk alapján is kedvezőbbnek mondható jelen formájában. Mivel szövegszerűen is elhangzik, hogy Torma Imre a bátyjáról akart regényt írni, annak halálával motiválttá válik, hogy itt érjen végen az elbeszélés. Ugyanakkor, bár benne maradt a Petőfi Oroszországban című fejezet, mint diákévekből származó mutatvány, bőségesen elégséges. Az irodalom az Esővárosban inkább problémaként azonosítható: az olvasó túl akar lenni ezeken a betoldásokon, hiszen jóval izgalmasabb, hogy mi történik a Bujdosó vagy a Torma család tagjaival.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 22. szám, 2022. június 3.
LXVI. évfolyam, 10. szám, 2022. március 11.
LXV. évfolyam, 46. szám, 2021. november 19.
Élet és Irodalom 2022