Lánc-lánc-meselánc

KÖNYVKRITIKA - LXVI. évfolyam, 34. szám, 2022. augusztus 26.

Kováts Judit: A Tátra gyermekei. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2022, 235 oldal, 4499 Ft

Kováts Judit eredeti foglalkozásához, történész-levéltároshoz illő precizitással mutatja be a II. világháborúval járó borzalmakat. A Tátra gyermekeinek nagy erénye, hogy nem a haláltáborokba hurcolt zsidók, vagy a hadifogságba esett katonák, hanem a cipszerek viszontagságain keresztül teszi ezt, erről kevésbé szokás beszélni. Nem hiányzik a szerzőből sem a mesélői véna, sem az íróktól elvárt empátia, így könnyebb elnézni, hogy a szövegben gyakran megfogalmazódik a tanulság, a szerző olyasmit is rögzít, amit nyugodtan a befogadóra bízhatna kimondatlanul is. A kötet fülszövege kiemeli, hogy Kováts Judit az oral history elkötelezett művelője; izgalmas az a réteg, amit a történelmi eseményeknek ez a típusú feldolgozása, megértése, és a regény ehhez való kapcsolódása, viszonyulása ad; amit olvasunk, az elképzelt, de nagyon is reális, hiteles túlélői beszámoló, egy szepességi szász lány háborús tapasztalatának esszenciája, ehhez társul egy eredendően szintén szóbeli műfaj, a szájhagyomány útján terjedő mesék, mondák írásba foglalása.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 24. szám, 2022. június 17.
Élet és Irodalom 2022