MINISZTÉRIUMI KERET

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 34. szám, 2022. augusztus 26.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint a költségvetési hiány tartásához csökkenteni kell a kiadásokat, ahogyan frappánsan fogalmazott, „megvágják” a minisztériumok kereteit. 

Idén májusban a Debreceni Népi Együttes tíz táncosa kelt útra, „hogy az Egyesült Államokban, Texasban képviselje Debrecen városát, Magyarországot és hazánk kultúráját”. Hajrá, Magyarország! Hajrá, Debrecen! Hajrá, DNE! – írták a weboldalukon.  A texasi magyarok izgatottan várják őket.

Viszont Texasban, május 17-én Beluska Éva, a vendéglátó  DFW/Texas Hungarians vezetője kétségbeesett üzenetet küldött ki: „Sajnos nagyon kevesen jelentkeznek a Debreceni Népi Együttes előadására. A kellemetlen helyzet elkerülése végett – hogy üres teremnek táncoljanak – kérlek, hogy jöjjetek, hozzatok minél több embert magatokkal, kollégákat, szomszédokat, templomi ismerősöket. Tekintsétek kultúránk ismertetése, ill. népszerűsítése feladatának!”  Belépődíj sem lesz: „Ki mennyit akar vagy tud adni!” – írta. Akik pedig korábban megvették a jegyeket, „azoknak külön fognak írni; megköszönni, és megbeszélni a pénzük visszatérítését”.

Hogy mi köze van mindehhez Nagy Mártonnak?  Hát az, hogy a debreceni táncosok texasi utazását éppenséggel agrárminisztériumi keretből szponzorálták.  Azt a debreceniek udvariasan meg is köszönték.

A miniszternek igaza lehet, van ott miből vágni. 

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024