Nézzünk bizakodva a múltba

KÖNYVKRITIKA - LXVI. évfolyam, 33. szám, 2022. augusztus 19.

Mörk Leonóra: Asszonyom, édes úrnőm. Jaffa Kiadó, Budapest, 2022, 303 oldal, 3999 Ft

Az Asszonyom, édes úrnőm középpontjában a XXI. és a XVII. század történelmi összehasonlítása áll, de csupán utóbbiról ír, hiszen aki olvassa, azonnal felismeri a közös nevezőt. Ilyen a világjárvány fogalma, amivel az 1600-as évek elején is tisztában voltak a népek, csupán akkor nem Covidnak hívták, hanem syphilisnek nevezték a kórt. Mörk orvostörténeti pontossággal tárja elénk a nemi fertőzés kialakulását, terjedését és kezelését. Nyíltan beszél arról, hogyan születtek tucatjával szifiliszes gyerekek Európa-szerte, és erre milyen bizarr szerekkel reagált az akkori tudomány, majd hogyan csillapították a hálás vírus burjánzását.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2022