A másik kikötőnk

KÖNYVKRITIKA - LXVI. évfolyam, 33. szám, 2022. augusztus 19.

Fried Ilona: Egy város keresi önmagát. Trieszt, 1860–1954. Garbo Kiadó, Budapest, 2022, 328 oldal, 4790 Ft

Aki meg akarja ismerni a mai várost, annak emblematikus helyeit – a terektől a kikötőn át a kávézókig –, az a könyvet elolvasva otthon lesz, mielőtt még felkeresi. Fried műve olvasható úgy, akár egy regény, de lehet belőle csak szemelgetni, attól függően, kit mi érdekel: a városkép, az emblematikus helyei, a kultúrája, a társadalma, a mindennapi élete vagy a történelme. Szemben az óceáni kikötővárosokkal Triesztre a megkésett mediterrán jellegű modernizáció a jellemző. Forgalmának abszolút növekedése alapján 1890–1904 között Európa ötödik kikötője volt, és Magyarország számára bizonyos szempontból Fiuménál is fontosabb. A könyvből kibontakozik, ahogy ezt a szerepét ma megint kezdi betölteni.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 15. szám, 2024. április 12.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 2. szám, 2024. január 12.
Élet és Irodalom 2024