Knausgård tengere

FEUILLETON - LXVI. évfolyam, 32. szám, 2022. augusztus 12.

Magyarországon halászat és horgászat élesen elválik egymástól: az előbbi gazdasági tevékenység, utóbbi hobbi és sport. Knausgård regényeit olvasva úgy tűnik, Norvégiában halászat és horgászat összeér, különbségük csak fokozati. A világháborút követő évek a ma gazdag Norvégia számára is a szegénység évei – mégis szembetűnő, hogy egy pedagóguscsalád kifejezetten élelemszerzés céljából halászik. Az író gyermekkorában hol hajnalban, tanítás előtt (Halál, 269-270.) hol délutánonként (Élet, 347-348.) járt apjával horgászni. Más családok is ezt tették és teszik – Norvégiában oly természetes, hogy egy családnak hajója van, mint hogy autója.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 25. szám, 2022. június 24.
LXVI. évfolyam, 19. szám, 2022. május 13.
LXV. évfolyam, 48. szám, 2021. december 3.
Élet és Irodalom 2022