MIKET MONDOTT

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 30. szám, 2022. július 29.

„Nemzeti eszközeink megvannak a siker eléréséhez ezúttal is” – például ezt. Nyilván Mészáros Lőrincre és Tiborczra gondolt, akik mostanában sikert sikerre halmoznak.

„Van határvédelmünk, családalapú társadalmunk” – a két dolog sehogyan sem illik össze, egyik sem magyar sajátosság, valamennyi európai országnak van határvédelme és családtámogatási programja. Dániában például szülés után a nők négy hónapig teljes fizetést kapnak, és 52 hét a GYES, de lennének más példák is. „Van több lábon álló energiapolitikánk” – tudjuk jól, hogy nincs, csak zavaros összevissza vásárlások, ígérgetések és eladogatások vannak, ha valamiért nem jönne a titkos áron vásárolt gáz, a magyar gazdaság összeomlana. „Van technológiai fedezetünk” – nincs semmiféle technológiai fedezetünk, nincs innovációnk, kivéve azt a minisztériumot, amit Palkovics feltalált magának, de már annak a nevét is ellopták tőle.  „Nyugatról és keletről is érkező külföldi tőkebefektetéseink” – ez sincs, a külföldi befektetések mértéke csökken, amint azt Losoncz Miklós pontos számokkal megírta az ÉS-ben a múlt héten. „Előnyt biztosító tranzitgazdaságunk” – ez is csak blöff, közútjaink, vasúti pályáink, pályaudvaraink kétségbeejtő állapotban vannak, rajtunk nem öröm átutazni, hanem kényszer.

Akkor végül is mi van?  

„Mi jobbak, szorgalmasabbak, tehetségesebbek vagyunk annál, mint ahol most tartunk” – ez az igazi önámítás. Az a politikus mondja ezt, aki tizenkét éve miniszterelnök. És csakugyan, miért is nem tartunk ott?

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 6. szám, 2022. február 11.
Élet és Irodalom 2022