Ker­esztény­üldözés

VISSZHANG - LXVI. évfolyam, 30. szám, 2022. július 29.

A mainstream brüsszeli bürokrácia „kifejezetten keresztényüldözést” folytat, amikor a keresztény valláshoz kötődő jelképeket el akarja tüntetni – mondta Semjén Zsolt a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tartott előadásában Tusnádfürdőn július 22-én. A miniszterelnök-helyettes hozzátette: Brüsszel emellett arra is törekszik, hogy a keresztény civilizációt visszaszorítsa, minél több muszlimot engedjen be Európába, amivel így „végképp relativizálja” a kereszténységet (MTI, Magyar Hírlap, július 22.).

Megjegyzem, ez az üldözés globális, amihez jócskán hozzájárul a Vatikán: Ferenc pápa legutóbb július 25-én bocsánatot kért a katolikus egyház szerepéért Kanada egykori „romboló” asszimilációs politikájában.

1881 és 1996 között több mint 150 ezer őslakos gyermeket szakítottak el a családjától, és költöztettek bentlakásos iskolába. Sok gyermek éhen halt, verték őket és szexuális visszaélés áldozatai voltak egy olyan rendszerben, amelyet a Justin Trudeau miniszterelnök által létrehozott Megbékélési Bizottság „kulturális népirtásnak” nevezett. A több mint 130 ilyen iskolában becslések szerint akár hatezer gyermek is az életét veszíthette. A 2021-ben ezen intézmények közelében feltárt több mint ezerháromszáz sír sokkolta az országot (Infostart, július 26.).

A pápa keresztényüldözése nem új keletű. Hat éve a melegek diszkriminációja ellen emelte fel a szavát, 2019-ben pedig a romániai Balázsfalva (Barbu Lautaru) cigánynegyedében bocsánatot kért a történelem során az Egyház által a romák ellen elkövetett diszkriminációért.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 3. szám, 2023. január 20.
LXVI. évfolyam, 40. szám, 2022. október 7.
LXVI. évfolyam, 27. szám, 2022. július 8.
Élet és Irodalom 2023