Széparcú Margit

PRÓZA - LXVI. évfolyam, 29. szám, 2022. július 22.

Miklós tizennégy évvel ezelőtt örökölte meg a jó nevű belvárosi, Duna-parti kávézót. Mindenki, aki ismeri, mázlistának tartja őt ezért, egy igazi vagyont ér, és akkor még nem is beszéltünk a vendégkörről, amely bőséges és biztonságos bevételi forrás. Még akkor is, ha tudvalevő a környékben élőkről, hogy nagy részük tisztességes és elegáns nagypolgári családból való, nem sajátjuk a felesleges költekezés és dorbézolás. Viszont szeretik és megbecsülik a minőséget. Az illatos délelőtti kávé és egy friss, ízletes Eszterházy-szelet azért bármikor belefér. Hetente egyszer-kétszer egy könnyű ebéd, panini salátával, esetleg lazacos szendvics, délutánonként egy-egy konyak vagy martini. Plusz hétvégén a rendezvények.

Miklósnak a gazdag örökség csak átok. Nem szereti az üzletet, utálja az alkalmazottakat és unja a munkát. Igazából nem is dolgozik, csak reggeltől estig benn ücsörög a bárpultnál vagy az irodában, hogy szemmel tartsa a pincéreket. Négyéves kora óta híres basszusgitáros szeretne lenni, de a szülei nem vették komolyan. Kereskedelmi szakközépbe íratták, a megkérdezése nélkül döntöttek a sorsa felől már akkor, ő pedig nem ellenkezett. A pénz nagy úr, nem sikerült neki ellenállnom, mondta Miklós egyszer a fiának, amikor az rákérdezett, hogy az apja miért nem tanult meg rendesen gitározni. Miklós egy amatőr zenekarban basszusozik nyolc éve. Children of Rock. Kedvenc száma a Born to be wild, ezt nagyon szereti játszani. Ez megy neki a legjobban. Lemondóan nézi, ahogy a nő a poharakat törölgeti.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 15. szám, 2024. április 12.
LXVII. évfolyam, 45. szám, 2023. november 10.
LXVII. évfolyam, 16. szám, 2023. április 21.
Élet és Irodalom 2024