Diktatúrasablon

KÖNYVKRITIKA - LXVI. évfolyam, 29. szám, 2022. július 22.

Catherine Belton: Putyin emberei – Hogyan szerezte vissza a KGB Oroszországot, és gyűrte maga alá a Nyugatot. Fordította Bujdosó István. Libri Kiadó, Budapest, 2022, 590 oldal, 6490 Ft

A szerző tehát nem ok nélkül, majdhogynem bekezdésről bekezdésre, újra és újra emlékezteti az olvasót arra, hogy a KGB/FSZB nyílt vagy fedett szolgálatosai a Szovjetunió összeomlása után is gyakorlatilag mindenhol jelen voltak, és csak arra vártak, hogy a szervezet befolyása újra megkérdőjelezhetetlen legyen az átalakuló birodalomban. Ezt pedig a régi KGB-sek útjának egyengetésével érték el. Putyin csak egy volt a jelöltek közül ebben a hatalmi játszmában, és hogy végül ő lett a befutó, abban egyértelműen szerepet játszott a nyilvánvaló jelentéktelensége is. Az ő – főképp a szentpétervári KGB-sekből álló – klánja vette át végül a hatalmat Oroszország felett. Céljuk egy olyan államkapitalizmus megvalósítása volt, amelynek segítségével helyreállítható a tulajdonképpen ideológiasemleges Oroszország birodalmi státusa. Aki ennek a szent célnak és az élcsapat akaratának nem vetette alá magát, azt az egyre gátlástalanabbá váló szerv eltakarította az útból.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 50. szám, 2018. december 14.
LXI. évfolyam, 41. szám, 2017. október 13.
LX. évfolyam, 24. szám, 2016. június 17.
Élet és Irodalom 2024