Szellemi világutazó

MŰBÍRÁLAT - TÁRLAT - LXVI. évfolyam, 29. szám, 2022. július 22.

(Méhes Károly Vala hol, Pannonhalmi Bencés Gimnázium Galériája, megtekinthető július 31-ig)

A mobiltelefonos képek sajátossága nem a lényegi, örökkévaló, hanem a véletlenszerű, múló pillanat rögzítése. Ezért ezekhez elsődlegesen a hiba, a sikerületlenség tartozik, sőt, a kiragadott pillanatot sokszor nem is egyetlen kép rajzolja ki, hanem egy sorozat, melynek darabjai így nem válhatnak tökéletessé. De Méhes az egyetlen és igaz pillanat megragadására törekszik. Ezért a képeket digitálisan utómunkázza: átszínezi, átfényezi, más kompozíciós kivágásokba helyezi, amivel tulajdonképpen megváltoztatja az eredeti pillanatot. Itt kerül elő a művészetileg releváns kérdés: miféle eszméknek megfeleltetve módosítja a „valóságról készült hű másolatokat”? Mi az, amit az átalakítások révén létrehoz?

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 50. szám, 2022. december 16.
LXVI. évfolyam, 48. szám, 2022. december 2.
LXVI. évfolyam, 46. szám, 2022. november 18.
Élet és Irodalom 2023