Macskakaparás, gyöngybetűk

Hoffmann, Kreisler és Murr töredékes életrajza

FEUILLETON - LXVI. évfolyam, 29. szám, 2022. július 22.

Romantikus baráti körökben Murr kiléte sem adhatott okot különösebb találgatásokra. Hoffmann 1818-ban egy szürke csíkos kandúrmacskát fogadott be a Taubenstrasse és a Charlottenstrasse sarkán lévő lakásába. Ekkoriban igen zajos társasági életet élt Berlinben. Kezdeményezésére alakult meg az úgynevezett Serapion-testvérek, a későbbi Die Serapions-Brüder (1819/21) kötet címadójaként szolgáló asztaltársaság. A jogász, orvos, költő és író törzstagok (Theodor Gottlieb von Hippel, David Ferdinand Koreff, Karl Wilhelm Salice-Contessa, Friedrich de la Motte Fouqué, Adalbert von Chamisso és Julius Eduard Hitzig) a charlottenstrassei Lutter & Wegner kocsmában hajnalba nyúló irodalmi beszélgetéseikkel és dorbézolásaikkal vonták magukra a figyelmet. Itt fogalmazta meg Hoffmann az esztétikája alapkövének megtett serapioni elvet is, mely szerint bármilyen, hatásosan és érzékletesen tálalt rögeszme lehet művészi értelemben valóság, míg maga a prózai valóság a költői világhoz képest akár puszta illúziónak is tűnhet.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 5. szám, 2023. február 3.
LXVI. évfolyam, 16. szám, 2022. április 22.
LXVI. évfolyam, 2. szám, 2022. január 14.
Élet és Irodalom 2023