Gyarmattan kezdőknek és haladóknak

KÖNYVKRITIKA - LXVI. évfolyam, 28. szám, 2022. július 15.

Csaplár-Degovics Krisztián: „Nekünk nincsenek gyarmataink és hódítási szándékaink”. Magyar részvétel a Monarchia gyarmatosítási törekvéseiben a Balkánon (1867–1914). Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet, Budapest, 2022, 452 oldal, 2900 Ft

A kötet szerkezete világos és jól áttekinthető. A szerző alapos historiográfiai fejezetben tisztázza az alapvető fogalmak (mint például a gyarmat, a gyarmatosítás és a birodalom) jelentését, illetve használatának kereteit. Ezt követően pedig megvizsgálja a dualista állam Bosznia-Hercegovinával kapcsolatos politikáját, valamint az önálló albán állam megteremtésére irányuló tevékenységét. E vizsgálódást a két részterület egy-egy meghatározó jelentőségű szereplőjének személyéhez kötve folytatja le. Mindkét választás tulajdonképpen kézenfekvő, amennyiben Bosznia-Hercegovina esetében Kállay Béni közös pénzügyminiszterre, az Albánia-projektnél pedig a kalandor hajlamú tudós arisztokratára, báró Nopcsa Ferencre esett a választása.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 3. szám, 2023. január 20.
Élet és Irodalom 2023