A fiatalkor lenyomata

KÖNYVKRITIKA - LXVI. évfolyam, 27. szám, 2022. július 8.

Péczely Dóra (szerk.): Szevasz. 25 kortárs novella. Pozsonyi Pa­­gony Kiadó, Budapest, 2021, 344 oldal, 3990 Ft

A célcsoport megjelölése részben indokolt: a kötet a serdülőkor és a fiatal felnőttkor mezsgyéjének nehézségeit dolgozza fel. Többek között az önállósodással járó felelősséget, a szülőkhöz való viszonyt, a lázadást és az önérvényesítést. A cím szintén rájátszik az életkori átmenetiségre. A „szevasz” egyrészt a célközönségnek szól, másrészt az idősebbeket hívhatja emlékezésre. A novellák válogatása szükségszerűen önkényes. Bár mindegyik írás jól színre viszi a fiatal korosztály dilemmáit, mégis, a szövegek már-már depresszív hangulata, a meg nem értettség közvetítése a hasonló problémákkal küzdő olvasóközönségnek nemcsak kapcsolódási pontot jelent, de talán inkább elbizonytalanítja őket. Ezek közé sorolható egyebek mellett Mán-Várhegyi Réka Viszlát, kamaszkor című novellája, amely egy testvérpárról szól, akik érzelmileg sivár családban, rossz anyagi körülmények közt nőnek fel. Legfőbb céljuk beilleszkedni a kortársak közé, barátokat szerezni. Az anyagi és társadalmi különbségek miatt kizárólag hozzájuk hasonló fiatalokhoz közelíthetnek. Ez eleinte pozitívan hat rájuk, de aztán rádöbbennek, továbbra is kívülállók maradnak.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 4. szám, 2023. január 27.
LXVI. évfolyam, 32. szám, 2022. augusztus 12.
LXVI. évfolyam, 29. szám, 2022. július 22.
Élet és Irodalom 2024