HADERŐ­FEJLESZTÉS

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 27. szám, 2022. július 8.

Minden esély megvan arra, hogy nagyon gyorsan megváltozik a helyzet, és nagyon gyorsan közelít Magyarországhoz a frontvonal – közölte Orbán Viktor július elsején a Kossuth rádióban a NATO csúcstalálkozóját követően. A miniszterelnök hozzátette: a haderőfejlesztési programot két-háromszorosára kell gyorsítani, védelmi képességeinket meg kell erősíteni, gyors képességfejlesztési munkát kell elvégeznünk, s a békeidőre jellemző nyolcórás munkaidőnek vége van. Ugyanakkor a miniszterelnök ezúttal sem cáfolta azt, amit oly sokszor hangsúlyozott: ez nem a mi háborúnk.

A kormányfő a haderőfejlesztésre vonatkozó mondataira rímelt három nappal később Szalay-Bobrovniczky Kristóf bejelentése a Mathias Corvinus Collegium rendezvényén: az új hadügyminiszter azzal büszkélkedett, hogy az eredetileg tervezett 2024 helyett már jövőre teljesítjük azt a vállalásunkat, hogy a GDP 2 százalékát haderőfejlesztésre fordítjuk. Arról nem beszélt, hogy ez a kötelezettség azóta fennáll, amióta Magyarország a NATO-hoz csatlakozott, vagyis 1999 óta. Az eltelt 23 évből tizenöt évben Fidesz vezette kormány volt hatalmon.

Még június vége felé olvashattuk az MTI-nek azt a közleményét, hogy augusztus 18. és 21. között a tavalyinál is több programhelyszín és „hamisítatlan fesztiválhangulat” várja a látogatókat. A hagyományos állami programok az idén sem maradnak el: lesz többek között a Parlament előtti zászlófelvonás, tisztavatás, légi parádé, ingyenes Szent Korona-látogatás és Szent Jobb-körmenet. Az államalapítás napján Európa legnagyobb tűzijátékát tekinthetik majd meg az érdeklődők. Az sejthető, hogy ez a rendezvénysorozat sok milliárd forintba kerül. Azt, hogy pontosan mennyibe, ne firtassuk, mert a nagymamától sem szoktuk megkérdezni, hogy mennyibe kerül a karácsonyi bejgli.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024