Isten veled, rántott szelet

KÖNYVKRITIKA - LXVI. évfolyam, 26. szám, 2022. július 1.

Magyar László András: A gondmegőrző. Zsidó történetek. Múlt és Jövő Kiadó, Budapest, 2022, 219 oldal, 3200 Ft

A történetek túlnyomó része két típusba sorolható. Az egyik E. T. A. Hoffmanntól Örkényig terjedő skálán a látszólag reálisan kezelt világ elemei közé a fantasztikumot is bevonja. A kötet címét adó írás egy amolyan kis zálogházat mutat be, ahol nagyon gondosan iktatják és őrzik a letétbe helyezett tárgyakat. Csupán ezeknek a jellege szokatlan: az emberek a gondjaikat teszik le itt egy időre. Aztán visszaváltják, ebből él Scharf (1884-től Éles) József. Hogy milyen sikerrel és meddig, ez már alkalmat ad a szerzőnek a történet- és személyiségfilozófiai elmélkedésre, ami más írásoknak is fontos eleme, így például A két Castrónak. Ott az a nagy kérdés, hogy mi zavarba ejtőbb: ha két emberből van egy, vagy ha egyből kettő. És az olvasó azon is törheti a fejét, hogy a két azonos nevű, azonos időben élő, Lisszabonban kikeresztelkedett zsidó orvos története Magyar László András írói leleményének vagy hatalmas orvostörténeti tudásának köszönheti-e létét. Hajlok az utóbbira, az egyik Castrót már meg is találtam az interneten.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 5. szám, 2019. február 1.
LXII. évfolyam, 51-52. szám, 2018. december 19.
LXII. évfolyam, 39. szám, 2018. szeptember 28.
Élet és Irodalom 2022