Ördög a részletekben

VISSZHANG - LXVI. évfolyam, 26. szám, 2022. július 1.

A lap múlt heti számában két cikk – egymástól függetlenül – foglalkozik gazdasági lehetőségeink perspektíváival (Losoncz Miklós: A felzárkózás lehetőségei és korlátai, valamint Gadó Gábor: Hozd haza a pénzt!).

A két cikk részletei meggyőzhetnek minket arról, hogy két olyan „ábránd” vetődött fel és van napirenden a mai politikai életben, amelyek megvalósulása a lehetetlen kategóriába esik. Az egyik az, amit miniszterelnökünk és mások is vizionálnak, hogy fejlődésünkben felzárkózunk és utolérjük Ausztriát. 

A másik, hogy az EU-tól megkapjuk a 2021 és 2027 között Magyarországnak szánt pénzügyi forrásokat. 

Ami a felzárkózásunkat illeti, a felfokozott külgazdasági bizonytalanságok közepette kéne versenyképességet növelni, gazdasági szemléletet és szerkezetet váltani és a megbomlott pénzügyi egyensúlyt helyreállítani: ez egyszerre olyan feladat elé állítja országunkat, aminek kivitelezésére nincs esély.

Az óriási, mintegy 17 000 milliárd forint elmaradása pedig olyan sokrétű jogi, intézményi és szabályozási, szerkezeti változtatásokat feltételez, amiket záros határidőn belül teljesíteni nem lehet!

A két ellehetetlenülés úgy van összefüggésben, hogy az uniós pénzügyi források nélkül nemhogy felzárkózás nem lesz, hanem a további lemaradás kockázata sejlik fel.

Szomorú összefüggés.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 13. szám, 2022. április 1.
LXIII. évfolyam, 9. szám, 2019. március 1.
LXIII. évfolyam, 6. szám, 2019. február 8.
Élet és Irodalom 2024