Elviselhetetlen lelkiismeret-furdalás

A gyulai zsidóság emlékkönyvéről

FEUILLETON - LXVI. évfolyam, 25. szám, 2022. június 24.

Gyula, a polgári kor Magyarországának felekezetileg, nemzetiségileg és kulturálisan egyként sokarcú városa az 1941-es népszámlálás során 25.000 főt számlált, amelynek 510 fős zsidó – pontosabban: izraelita vallású – népessége a lakosság csupán bő 2%-át adta. Ám tudjuk, miként mindenütt máshol a visszacsatolásokkal kibővült ország területén, a kitértek nagy részét is elhurcolták és megölték, így hozzájuk kell vennünk további 69 főt, akiket a már nyíltan faji alapokon álló harmadik zsidótörvény szellemében készített népszámlálási kérdőív a „zsidónak minősülő nem izraelita vallású” rovatban igyekezett statisztikailag elkülöníteni – igen hatékonynak bizonyuló előrelátással.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 51-52. szám, 2018. december 19.
LX. évfolyam, 1. szám, 2016. január 8.
LVII. évfolyam, 6. szám, 2013. február 8.
Élet és Irodalom 2022