A BUKÁS ANATÓMIÁJA

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 25. szám, 2022. június 24.

Miért nem nézünk meg egy filmet, amire 560 milliót szavazott meg a Nemzeti Filmintézet? A tény: a debütáló héten a Katinkára 6228 néző vett jegyet (30 millió körül jár máig a bevétel). Miért szavazott meg mégis egy dokumentumfilmre ennyi pénzt a hivatal? Mert a hatalom koncepcióját közvetíti. Van benne munka meg akarat, sikerek és diadal.

Talán szakmai problémák vannak vele? Aligha. Bár egy dokufilmből, ha sportolóról szól, a sikerek részesét, az edzőt kihagyni nem profizmusra vall. Mert ez lenne benne igazán izgalmas és tanulságos. Csak oda kellett volna tenni elé a kamerát, se drón, se bonyolult vágástechnika, csak kamerába mondott szavak. Milyen ember, hogy gondolkodik a világról. Csalódtunk már másban is. Elviseltük volna.

De néha egy filmnek az sem tesz jót, ha a karmelitakolostor fotózásra kitalált teraszán örökítik meg a főszereplőjét, aki frissiben gratulál politikai sikerekhez.

Tessék Katinkát meghagyni nekünk, ő a miénk is, hadd szerethessük mindannyian, függetlenül attól, hogyan vélekedünk egyébként a világról.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 11. szám, 2023. március 17.
LXVII. évfolyam, 5. szám, 2023. február 3.
LXVII. évfolyam, 4. szám, 2023. január 27.
Élet és Irodalom 2023