A MÚZEUMOK JÖVŐJE

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 25. szám, 2022. június 24.

A múlt heti ÉS György Péternek A múzeum (ismeretlen) jövője című cikkét közli. Lehet, hogy a múzeum jövője világszerte ismeretlen, de Magyarországon ismert.

A Múzeumok Éjszakájának megnyitóján Szalay Ferenc szolnoki polgármester mellett Hoppál Péter kulturális államtitkár és a Múzeumok Éjszakájának szóvivője, Lőrincz Tamás olimpiai, világ- és Európa-bajnok birkózó ismertette a múzeumok szakmai, intellektuális, művészi mibenlétét és jövendőjét.

„Legyünk boldogok, hogy a június hónap a magyar győzelem [a londoni 4:0-ra utal] hónapja, fogjuk kézen hozzátartozóinkat, és keressük fel a kulturális intézményeket” – mondotta a kulturális államtitkár. Meg ezt: „Mi, a kultúra képviselői, büszkék vagyunk a sporteredményekre.” A szolnoki polgármester szerint is összefügg a sport meg a múzeum, mert mindkettő a hagyományőrzést szolgálja.

A múzeumi szóvivő és birkózóbajnok így nyilatkozott:

„Azért vállaltam ezt a feladatot, mert a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia [ez Németh Szilárd rezsibiztos intézete] szakmai igazgatójaként úgy érzem, tartanom kell magamat az akadémia mottójához, miszerint nemcsak bajnokokat, hanem gondolkodó birkózókat szeretnénk nevelni.”

Élet és Irodalom 2023