ÖSSZEFÉR

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 23. szám, 2022. június 10.

– Miniszter úr! Elkészült a megrendelésünk a magyar légvédelem részére további 12 darab Aero Vodochody L–39NG új generációs kiképzőgép megvásárlására, az ön tulajdonában lévő cseh HSC Aerojet cégtől. Elegendő, ha csak önnek említjük?

Vajon létezik olyan ország a nagyvilágban, ahol ez a képzeletbeli párbeszéd egy honvédelmi minisztériumban előfordulhatna?

Orbán Viktor az új kormányába Szalay-Bobrovniczky Kristófot nevezte ki honvédelmi miniszternek. A repülőgépgyártáson túl, befektetőként Szalay-Bobrovniczkyhozkötődik jó néhány vállalkozás, többek között az Egyiptomnak gyártandó 1300 vasútikocsi-projektre alapított cége, a Garancsi Istvánnal közös cég, a Garinvest Projekt Zrt., amely 2020-ban átvette Andy Vajna öt budapesti kaszinóját, a működési engedélyeket a Nemzeti Koncessziós Iroda 2056-ig meghosszabbította. Szalay-Bobrovniczky reklám- és úgynevezett tape delivery szolgáltatócége pedig az állam reklámköltéseiből tesz szert jelentős profitra. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a miniszterjelölti meghallgatásán elmondta, hogy az elmúlt években befektetőként minden esetben a nemzeti érdek vezérelte, és megígérte, hogy honvédelmi miniszterként meg fog felelni minden összeférhetetlenségi szabálynak. A Népszava kérdésére a Honvédelmi Minisztérium azt válaszolta: „A leendő honvédelmi miniszter a jelenlegi jogszabályok szerint jár el, a miniszteri pozíciót és a céges érdekeltségeit érintő összeférhetetlenség megszüntetése folyamatban van.” A közleményből nem derült ki, hogy a miniszter melyik cégéről van szó a sok közül. A pontos választ azonban rövidesen megtudhatjuk Szentkirályi Alexandrától, a hazai kommunikációért és országmárkáért felelős, frissen kinevezett kormánybiztostól, akinek a feladatkörébe tartozik többek között a kormányzati sajtótájékoztatók előkészítése és a médiával való kapcsolattartás is.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 5. szám, 2024. február 2.
LXVII. évfolyam, 51–52. szám, 2023. december 21.
Élet és Irodalom 2024