SBFG­JGKH­GFDESSS

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 20. szám, 2022. május 20.

A múlt kedden sbfgjgkhgfdesss címmel közölt hírt a kormánypárti médiaholdinghoz tartozó bama.hu, majd az információt villámtempóban és minden ellenőrzés nélkül átvette a KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) / Mediaworks Hungary szinte összes megyei lapja. Így nyilvánvalóvá vált, hogy a központi szerkesztőség segítségével egy-két perc alatt végig tud száguldani a teljes magyar fideszes médiahálózaton akár egy „szimbolikusan” lejáratónak tűnő anyag is. Sikerült elérni, hogy szinte minden hazai hírforrás felhívta a figyelmet a megfontolandó üzenetre, miszerint: sbfgjgkhgfdesss. 

Vajon hogyan reagálna a KESMA, ha találkozna az interneten Kálnoky László Shakespeare: XIX. Henrik műfordítás-paródiája néhány részletével? Talán még valósnak tűnő hazai politikai áthallásokat is találunk a drámában, különösen Downtar Lord záró szavaiban:

 

DOWNTAR:

Felség, a franc föld künyső parlatán / elült a hadvasak zadorlata. / Bék ül hevély-csornáló Mars helyén; / s a nép, a tél-túl potnát, csart, sugát, / pohontyot vesztő, nyögsanyarta nép / tallót subál, polyhót vet parlagon, / s ha pönty aszalva, surboly ha beért, / újpénz fejében vesterát lakik, / zengő pakád szavára jár hokornyást, / s dibározik Bonárdus innepén...

HENRIK:

Csitándiságomat csotválja még / e purhonya, ez a pöhös nyagóg! / S Richárd, a nyekre? Hát ő? Mondsza csak!

DOWNTAR:

Csáp cselkesiddel sunnyog és butog / a Vérgonyasztón...

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 23. szám, 2022. június 10.
LXVI. évfolyam, 19. szám, 2022. május 13.
LXVI. évfolyam, 17. szám, 2022. április 29.
Élet és Irodalom 2022