ISTEN ÁLDÁSÁVAL

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 20. szám, 2022. május 20.

Novák Katalin államfői beiktatása a „hagyomány kitalálásának” (Eric Hobsbawm) jegyében kezdődött el a Kálvin téri református templomban 2022. május 14-én. Novák családjával együtt a díszhelyen, a szószék alatti mózesszékben foglalt helyet. A széksorokban ültek a kormányzó párt(ok) prominensei, családtagjaikkal együtt. Az úrasztala mögött a hazai protestáns egyházak püspökei váltották egymást. Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök kezdte a sort, rögtön egy freudi nyelvbotlással, a „kormányfő”, és nem az „államfő” beiktatását bejelentve.

A főszerep kétségkívül Balog Zoltáné volt, aki EMMI-miniszterként főnöke volt, a Hold utcai gyülekezet lelkipásztoraként pedig lelkiatyja az ünnepeltnek. Most a Magyarországi Református Egyház zsinati elnökeként helyezte el Novákot „Isten szabadító terv”-ében, s kérte, hogy legyen „magától értetődőség” az új államfő ökumenikus megáldása.

Aztán Pál apostolnak a rómaiakhoz írt levelét idézte az Isten által „kiválasztottakról, az elhívottakról”, akiket igazzá tett és meg is dicsőített. Nos, Novákot a miniszterelnök választotta ki a pozícióra, és az országgyűlés kétharmada „hívta el”, a megigazulás és a megdicsőülés egyelőre nem az ő reszortjuk.

A beszéd után Novák frizuráját számos püspöki kézpár illette áldólag, a nemzet nevében pedig Vizi E. Szilveszter volt MTA-elnök, Ádám Veronika akadémikus, Kovács Ákos és Gryllus Dániel énekes, Skrabski Fruzsina filmes és Schäffer Erzsébet újságíró kérte Isten áldását életére és munkájára.

A Kossuth téri beszédeket és az udvari zenészek fellépését több ezer kiválasztott a tribünről hallgatta a népség és katonaság statisztálása mellett.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
Élet és Irodalom 2024