Szamárfülek

PRÓZA - LXVI. évfolyam, 20. szám, 2022. május 20.

(A rosszhír-hozó) A rosszhír-hozó méla rezignáltsága a környezete lelkesültségével arányos. Ha támad egy ötletünk, ő óvatosságra int. Jólértesültségét szolgálatunkba állítja, hogy tervünkről lebeszéljen. „Ebből csak baj lehet”, mondja szilaj komorsággal. Társaságban az egyetlen, aki nem tud örülni a másik sikerének. Míg a többiek ünnepelnek, ő a fejét rázza. Balsejtelme van. Amikor legutóbb valakit hasonló esemény sújtott, az illetőnek rögvest életcsömöre támadt, úgyhogy másnap kútba is ugrott, meséli. Ha viszont lehetősége van, elsőként újságolja el a világban bekövetkezett katasztrófát; színezi, forgatja, csacsogja a balesetet. Szinte madarat lehet fogatni vele.

(A konfliktuskerülő) A konfliktuskerülő egészen egyszerűen képtelen elhagyni a komfortzónáját. Már az is lelki erőfeszítésébe kerül, ha másokra kell gondolnia, akik eső idején kilépnek a lakásukból. Ha valami munkát végzek, mondjuk gödröt ások a telkemen, és a konfliktuskerülő ennek tanúja, akkor az ásó vidám röptét egy ideig szomorú ábrázattal követi, aztán nem bírja tovább, nyughatatlansága egyszerre szót emel: „Jól van. Elég lesz már! Elég lesz!”

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 47. szám, 2023. november 24.
LXVI. évfolyam, 37. szám, 2022. szeptember 16.
LXVI. évfolyam, 23. szám, 2022. június 10.
Élet és Irodalom 2024