Háborús emlékiratok

Kérdőjelek Charles de Gaulle emlékiratainak irodalmi értéke körül

FEUILLETON - LXVI. évfolyam, 19. szám, 2022. május 13.

De Gaulle kora ifjúságától kezdve érez írói elhivatottságot. Tizenöt éves, amikor megírja húsz oldalnyi, A németországi hadjárat című jóslatszerű szövegét, amelyben egy 1930-as ütközetben Charles de Gaulle tábornokként védi Franciaországot a német megszálló csapatok ellen. Charles Luage álnéven több írása jelenik meg, köztük Egy rossz találkozás című verse, amit később a kritika „rossz utánzatnak” nevez. 1920 és 1930 között számos cikket ír, többek közt a Revue militaire française számára. Harminchét éves, amikor Pétain Marsall megbízásából a francia hadsereg történetén dolgozik. 1927-ben a Revue militaire française jelenteti meg Fáklya című, három jelenetből álló színdarabját, amelyben a francia katonák életéről szól a francia forradalom és a második restauráció közötti időszakban. Megoszlik a kritikusok véleménye arról, hogy De Gaulle irodalmi karrierje ezzel a színdarabjával vagy a Háborús emlékiratokkal kezdődik.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 49. szám, 2021. december 10.
LXV. évfolyam, 31. szám, 2021. augusztus 6.
LXV. évfolyam, 19. szám, 2021. május 14.
Élet és Irodalom 2022