Belügyek

VISSZHANG - LXVI. évfolyam, 18. szám, 2022. május 6.

Április 25-én életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte egy török bíróság Isztambulban Osman Kavala üzletembert, emberi jogi aktivistát – adta hírül a Szabad Európa. A bíróság szerint Kavala a 2013-as Gezi parki tüntetések finanszírozásával, valamint a 2016-os puccs támogatásával próbálta megdönteni a török kormányt. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2019-ben megállapította, hogy Kavalát elegendő bizonyíték nélkül tartóztatták le. Az EJEB szerint Kavala letartóztatásának valódi oka az volt, hogy „elhallgattassák őt, és más emberi jogi aktivistákat eltántorítsanak a törvényes tevékenység végzésétől”. Az Európa Tanács kötelezettségszegési eljárást indított Törökország ellen, mivel az nem hajtotta végre az EJEB kötelező erejű ítéletét. Az Európai Unió április végén közös állásfoglalásban ítélte volna el a török bírósági döntést, de Magyarország vétója ezt megakadályozta. A külügyminisztérium így indokolt: „Magyarország nem minősíti egy másik ország igazságszolgáltatási gyakorlatát.” Ezért az állásfoglalás csak Josep Borrell, az EU külügyi főképviselőjének nevében jelent meg.

Azt, hogy magyar részről mennyire következetesek a belügyektől való távoltartásban, jelzi: a korrupciós bűncselekmények miatt 2018-ban két év börtönbüntetésre ítélt volt északmacedón miniszterelnököt, Nikola Gruevszkit magyar diplomaták megszöktették, és Budapesten menedékjogot kapott. Orbán Viktor szerint azért, mert ő volt az első balkáni politikus, aki kerítést épített, és elkezdte feltartóztatni a migránsokat (Kossuth rádió, 2018. november 23.).

Amikor április második felében a szlovák rendőrség eljárást indított Robert Fico volt szlovák kormányfő ellen bűnszövetkezet létrehozásának vádjával, Szijjártó külügyminiszter ezt „szokatlan belpolitikai eseménynek” nevezte, és hozzátette: „az ellenzék vezetőjét börtönbe akarják küldeni”.

Gruevszki és Fico a mi illiberális kutyánk kölyke, ahogyan Erdogan török elnök is.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024