TRANSZ

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 17. szám, 2022. április 29.

Trump volt amerikai elnök január végén Conroe-ban, Texas államban járt, és a kisvárosban mondott beszédében felhozta kedvenc témáját, amivel mindig sikeresen felháborítja a konzervatív amerikai kisvárosok közönségét. 

El kell távolítani a transznemű sportolókat a női sportágakból. Majd Trump gúnyosan a transznemű Lia Thomasról beszélt, aki a Pennsylvaniai Egyetem úszója. „Borzasztó ez” – tette hozzá.

Két hónappal később Lia Thomast ismét támadták. Ekkor György Réka, a 2016-os riói olimpia magyar résztvevője –aki ösztöndíjjal a Virginia Tech egyetem úszója – írt egy hosszú levelet az amerikai egyetemi sportszövetségnek (NCAA), amelyben kifogásolta a transznemű versenyzők részvételét az úszószámokban.

Az történt ugyanis, hogy az egyetemi viadalon, az 500 yardos gyorsúszás előfutamát Thomas nyerte meg. György 17. helyen végzett, de mivel csak az első 16 juthat tovább, lemaradt. Úgy véli, hogy a 16. helyen továbbjutott volna, ha a transz Thomast nem engedik versenyezni.

György egyébként végzős az amerikai egyetemen, és talán úszókarrierje is a végéhez közeledik. Levelével egy csapásra a Trump-támogatók egyik darlingja lett. 

Mivel egyetlen amerikai úszó sem kifogásolta Thomas részvételét, bennem felmerült a sanda gyanú, hogy a 25 éves magyar sportoló megrendelésre írta a levelét. Elvégre Trump is kiállt Orbán Viktor mellett, illett a gesztust viszonozni. Elhessegetem a gondolatot.

A Magyar Nemzet Egy magyar úszónő genderellenes segélykiáltása címmel írt róla. Nem lepne meg, ha hazatérése után sportpolitikusként kamatoztatná jól irányzott levelével szerzett amerikai babérjait.  

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 21. szám, 2023. május 26.
LXVII. évfolyam, 20. szám, 2023. május 19.
LXVII. évfolyam, 16. szám, 2023. április 21.
Élet és Irodalom 2023