BUCSA

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 17. szám, 2022. április 29.

Coventry, Oradour, Lidice, Babij Jar, My˜ Lai..., és még sorolhatnánk a végtelenségig a legújabb kor háborús bűntetteinek ikonikus példáit.

Oroszországnak most sikerült feliratkoznia a listára. Nem áldozatként, tettesként: a legújabb név Bucsa. Az ukrajnai „különleges katonai művelet” keretében a 64. különleges gépesített lövészdandár, visszavonulóban, alkalmi népirtással búcsúzott a Kijiv melletti kisvárostól. Az orosz vitézek legalább 300 védtelen civilt gyilkoltak meg különleges kegyetlenséggel.

Az effajta „különleges műveleteket” sandán sugalmazó, talányos pszichéjű, frusztrált diktátorok többnyire óvakodnak büszkélkedni a hóhérmunkát végzőkkel. Putyint más fából faragták. Ő az önkényuralkodók ama, ugyancsak ismerős típusához tartozik, akik bármilyen kritikára dölyfösen, egy retardált kamasz dacreakciójával licitálnak rá. A bucsai tömegsírok látványát kísérő nemzetközi felháborodásra válaszul minden oroszok örökös elnöke kitüntette a vérengzés tetteseit. A lövészdandárt testületileg kitüntette, parancsnokát, Azatbek Omurbekov alezredest ezredessé léptette elő. Az elnöki rendelet indoklása szerint az egység „ügyes és határozott fellépése a katonai kötelességteljesítés, a bátorság, az önzetlenség és a magas szakmai színvonal példája”, ezért a dandárt az orosz katonai hagyományoknak megfelelően, a megtisztelő „gárda” minősítéssel ruházta fel. Omurbekov gárdaezredes következő bevetésének helyszíne egyelőre hadititok.

Magyarként nem csekély kockázat a begőzölt Pantokrátor e húzásának nyilvános pertraktálása. Még meghosszabbítja a transzszibériai vasutat nyugati irányba. Akár Bicskéig is.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 10. szám, 2024. március 8.
LXVIII. évfolyam, 1. szám, 2024. január 5.
Élet és Irodalom 2024