MM-hommage

KÖNYVKRITIKA - LXVI. évfolyam, 16. szám, 2022. április 22.

Dicső Zsolt és Liebhauser János (szerk.): „Átfénylik rajtuk”. Antológia Mészöly Miklós 100. születésnapjára. Kalligram Kiadó, Budapest, 2021, 189 oldal, 3500 Ft

A Mészöly-centenárium – melynek alkalmából a Kalligram a rendkívül izgalmas elgondolás szerint felfrissített, fiatal és középgenerációs szerzők margináliáit jegyző Párbeszédkísérlet második kiadása mellett jelen antológiát is megjelentette – számos tanulsággal szolgált. Az évfordulóhoz kötődő rendezvények és kiadványok sora cáfolni látszik a vélekedést, miszerint a magyar próza alakulástörténetében kiemelkedően fontos szerző ma kevésbé volna jelen a köztudatban. A centenáriumhoz kötődő, kifejezetten a kultusz fenntartását segítő munkák némelyike – köztük az „Átfénylik rajtuk” című kötet – azoknak a megnyilatkozásoknak a jelentőségét is igazolja, amelyek Mészöly személyiségének és írásművészetének hatásáról szólnak.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 39. szám, 2022. szeptember 30.
LXVI. évfolyam, 23. szám, 2022. június 10.
LXVI. évfolyam, 11. szám, 2022. március 18.
Élet és Irodalom 2023