Az elveszett ökoparadicsom

avagy meséld tovább Margaret Atwood MaddAddam-történetét

FEUILLETON - LXVI. évfolyam, 16. szám, 2022. április 22.

Számos dologban különböznek egymástól ezek a regények, van azonban egy fontos közös vonásuk. A női nézőpont érvényesítésén túl, bennük a jövőként előrevetített baljóslatú világ és az ahhoz képest még távolabbiként tételezett homályos jövő, amelyből a már letűnt kor hőseinek cselekedeteit az utókor értelmezni próbálja, egyetlen hatalmas folyamként jelenik meg. A múltfeltárás eredményességét illetően Atwood meglehetősen optimista: hisz abban, hogy a kollektív emlékezet által meghamisított tények torzítatlan valójukban, igazgyöngyként emelkedhetnek ki az idő habjaiból. Saját történeteinket azért is kell újra és újra elmesélnünk, hogy nyomot hagyjunk velük. „Hogyan történt ez az egész? ‒ ezt kérdik majd a leszármazottak, ha rábukkannak a bizonyítékokra, a romokra. A romos bizonyítékokra. […] Talán azt mondják majd: Ezek a dolgok nem valódiak. Fantazmagóriák. Álmokból épültek, és most, hogy már senki sem álmodja őket, elporladnak.” (Guvat és Gazella, 312‒313.)

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 29. szám, 2022. július 22.
LXVI. évfolyam, 2. szám, 2022. január 14.
LXV. évfolyam, 30. szám, 2021. július 30.
Élet és Irodalom 2022