Falusi levirátus

PRÓZA - LXVI. évfolyam, 16. szám, 2022. április 22.

Bözsi kapája alatt hajnal óta sercegett a szárazságtól megkeményedett kukoricaföld felső rétege. Máskor gyűlölettel tekintett a végtelennek tűnő sorokra. De most nem. Most egyenesen öröm fogta el, amikor kendőbe burkolt fiatal fejét felemelte és végigfuttatta szemét a köblös földdarabon. Sok van még hátra. Döntenie kell, mire a nap délutánba fordul, mire a sorok eltűnnek a kapája alól.

Huszonkét éves volt, amikor a nővére bemutatta neki Pistát, akin úgy állt a Horthy-uniformis, mint Jávor Pálon a huszártiszti ruha a Noszty fiú esete Tóth Marival című filmben. Rászabta a hadsereg. A továbbszolgáló tisztnek ez járt. Sehol egy gyűrődés, sorjáztak a kivasalt élek és villantak a fényes gombok. Még nevet is változtatott az egyenruha kedvéért. A gyűlölt román hangzású Suciuból magyar nevű Szűcs hadnagy lett. Mert Pista bizony igaz magyar volt. Horthy katonája.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2022