Orsi

VISSZHANG - LXVI. évfolyam, 16. szám, 2022. április 22.

A magyar újságok arról írnak, Áder János egy adófizetők által finanszírozott, 720 négyzetméteres villába költözik.  Meg hogy a ház nagyobb, mint az építési engedély szerint lehetne.  Amerikai szemmel azért ez furcsa, hiszen itt az elnökök leköszönésük után maguk fizetnek a lakásukért.  A nyugdíjas George W. Bush például Texasban építtetett egy 370 négyzetméteres házat, ami feleakkora, mint Áder rezidenciája, dehát ő csak az Egyesült Államok elnöke volt nyolc évig. 

Olvasom, hogy február elején a Kolozsvári Főkonzulátus a Bánffy-palotában működő múzeumban The Art of Dimensions címmel nagyszabású kiállításon mutatott be egy ifjú képzőművészt. Mile Lajos főkonzul üdvözölte a megjelenteket, dicsérte az alkotásokat. Hajdú Katalin, az Abigail Galéria vezetője pedig elmondta, hogy a művész a „legtökéletesebb” választás volt, akinek képei „egyszerre mutatják az univerzum káoszát és rendjét” és „magukban hordozzák a világegyetem titkait”. 

A 29 éves Áder Orsolyáról, a leköszönő köztársasági elnök lányáról volt szó, aki manapság Sanghajban él, és azt írta a kiállítás bevezetőjében, hogy „már korábban is próbálkoztam festéssel, de csak hobbiként”. 

Orsi képei ugyan már felbukkantak internetes aukciókon, és volt csoportkiállítása is a madridi Galeria Azurban, de eddig, Magyarországon kívül, egyetlen valamirevaló kritikus sem találta képeit méltónak arra, hogy azokról kritikát jelentessen meg.  Furcsa.

De miért is lenne szükség műkritikákra?  A kiállítás brosúráján ott díszeleg a magyar címer, és a Kolozsvári Főkonzulátus teszi hivatalossá, hogy Orsi államilag támogatott önálló kiállítást érdemel.  Persze lesznek kétkedők, talán ugyanazok, akiknek nem tetszik, hogy édesapjának adófizetői pénzből fizetett óriásvilla dukál.

A szerző további cikkei

LV. évfolyam 29. szám, 2011. július 22.
Élet és Irodalom 2024