GYAGYA

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 13. szám, 2022. április 1.

Oroszországban az ukrajnai bevonulás elleni tiltakozásul bezártak a nagyon kedvelt McDonald’s éttermek. A cég nem vonult még ki Oroszországból, miért is tenné, hisz összes bevételük egytizede itt keletkezik. Munkavállalóinak sem mondott fel, a fizetésüket rendesen átutalja nekik.

De Moszkva nem késlekedik az ellencsapással: március 12-én benyújtották a szabadalmi kérelmet a nemzetközi cég orosz változatára. A céglogóval se vesződtek sokat. Megtartották a McDonald’s éttermeire utaló jeleket: paradicsomszínű alapon sültkrumpli-színű betű. Csak éppen az eredeti M-et 90 fokkal elforgatták, és eléje illesztettek egy függőleges vonalat, így keletkezett egy Β, egy cirill V betű. Az eredeti orosz étteremhálózat neve pedig Дядя Βаня lett, azaz Ványa Bácsi.

Csehov biztosan nem perel, a McDonald’s valószínűleg igen, hiszen ez így is félrevezető és jogsértő. Tudjuk persze, Putyin hazájában mennyit törődnek a nemzetközi jogi garanciákkal. Az új étteremhálózat étlapjáról még nem tudni semmit. Lehet, hogy hamburger helyett pelmenyit árulnak és blincsikit, sprite vagy kóla helyett pedig kvaszt. Előfordulhat, hogy marad az eredeti választék, csak valami ötletes átnevezéssel: uráli melegszendvics bajkál üdítővel.

Ócska trükk ez, akárhogy nézzük is. Egyszerűen gyagya.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 47. szám, 2022. november 25.
LXVI. évfolyam, 45. szám, 2022. november 11.
LXVI. évfolyam, 44. szám, 2022. november 4.
Élet és Irodalom 2022