Rachel Carson és a méregzöldek

60 éves a Néma tavasz és a környezetvédő mozgalom

FEUILLETON - LXVI. évfolyam, 13. szám, 2022. április 1.

Könyvében Carson nem tagadta, hogy néha szükséges a vegyszerezés, de ellenezte a peszticidek átgondolatlan és túlzott mértékű használatát. Hangsúlyozta, hogy a mérgező vegyszereket a legnagyobb körültekintéssel és a lehető legkisebb mennyiségben kell használni. Ugyanakkor Carson alternatív megoldásokat is javasolt a vegyszerhasználat csökkentésére vagy kiküszöbölésére. Kifejtette például, hogy a monokultúrák kifejezetten kedveznek a kártevőknek, mert kiiktatják vagy lecsökkentik a természetes korlátozó mechanizmusokat. Ez azt is jelenti, hogy a kevesebb monokultúra kisebb vegyszerhasználatot jelent. Könyvében Carson ígéretes lehetőségként számolt be a biológiai védelemről is.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 1. szám, 2023. január 6.
LXVI. évfolyam, 48. szám, 2022. december 2.
LXV. évfolyam, 26. szám, 2021. július 2.
Élet és Irodalom 2023