UKRAJNA LETÁMADÁSA, MAGYARORSZÁG FELTÁMADÁSA

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 12. szám, 2022. március 25.

Nem a lengyel sajtóban, hanem a magyar kormány félhivatalosnak tekinthető napilapjában jelent meg 2021. június elsején a Magyarország feltámadása című írás.

„De mit jelent Magyarország feltámadása?” – kérdezi a szerző. Véleménye szerint „nem valamiféle etnikai alapú határmódosítást, amellyel visszakapjuk a Csallóközt, egyes dél-felvidéki területeket, Beregszász, Szatmárnémeti és Nagyvárad környékét és Észak-Bácskát, összesen 30-35 ezer négyzetkilométer területet – bár ez sem lenne rossz”. Ám Magyarország feltámadása a szerző értelmezése szerint sokkalta többet, „az 1920 előtti országhatároknak nagy vonalakban történő helyreállását, a Kárpát-medence területi reintegrációját jelenti. Egy olyan, a Kárpát-medence egészére kiterjedő, többnemzetiségű államot, amelyben több, jelentős lélekszámú nemzet él együtt, de amelynek karakterét, arculatát és benne a mindennapi életet jelentős mértékben a magyarság határozza meg.”

Hosszas történelmi fejtegetések után (lásd még Vlagyimir Putyin 2021. július 12-i, Az oroszok és az ukránok történelmi egysége című írását) a szerző a többnemzetiségű, de magyar dominanciájú Nagy-Magyarország feltámadását a nagyhatalmi viszonyok megváltozásától reméli:

„Ma a térségben meghatározó nagyhatalmaknak – köztük is elsősorban az Amerikai Egyesült Államoknak – nem érdekük a Kárpát-medence egysége. A helyzet azonban változhat, és miközben úgy tűnik, az Egyesült Államok jó úton halad saját maga ledarálása felé, közben más hatalmak emelkedhetnek föl és juthatnak szerephez a térségben, más érdekekkel.”

A cikket persze nem Orbán Viktor jegyzi. Ő csak szerényen, a „nem szabad ebbe a háborúba belesodródni” függönye mögé bújva reménykedik „más hatalmak” felemelkedésében.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 3. szám, 2022. január 21.
LXIII. évfolyam, 48. szám, 2019. november 29.
LXIII. évfolyam, 23. szám, 2019. június 7.
Élet és Irodalom 2024