GENIUS LOCI

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 12. szám, 2022. március 25.

A hely szelleme nem mindenkire képes egyformán hatni. Vegyük példaként a Comói-tó festői vidékét. Lakik itt három ember.

Az egyik a világ jelenleg legnépszerűbb színésze, aki vitába keveredett a magyar miniszterelnökkel, mert szerinte akkor, amikor világjárvány van, klímaválság, a populista autokrata politika törekvése, hogy korlátozza a polgári szabadságjogokat, káros, mert csak növeli a gyűlölködést. George Clooney szerint ezt Orbán és Bolsonaro testesíti meg ma leginkább. A magyar kormány közleményt adott ki, amelyben bolondnak nevezte Clooney-t.

A másik ember, Vlagyimir Szolovjev Moszkvában él, milliárdos, a háborút tagadó, de városokat szétlövető orosz elnök főpropagandistája, aki szerint a Nyugat erkölcsileg a pusztulás szélén áll. De azért vett két villát itt a tónál, s mikor az oligarchák elleni embargó miatt ezek is tilalmi listára kerültek, nagyon fel volt háborodva, hogy a jog nem védi őt. Még a villái jogán beadott olasz állampolgárságát sem kapja meg automatikusan.

A harmadik Csiszár Jenő, a magyar állam milánói főkonzulja, akinek valamiért székhelyétől jó 60 kilométerre bérel rezidenciát a külügy, ami a diplomáciában szokatlan megoldás. De nyilván egy 350 négyzetméteres, 13 helyiségből álló, úszómedencés villa szükséges ahhoz, hogy a külügyminiszterrel szakszerűen aggódjanak a magyar közoktatásért és egészségügyért.

Nem valószínű, hogy túl gyakran átugranak ők egymáshoz délutánonként egy kis tereferére. A helyiek pedig már megszokták, néhány villában gyakran cserélődnek a lakók. A Comói-tó már csak ilyen.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 15. szám, 2024. április 12.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 6. szám, 2024. február 9.
Élet és Irodalom 2024