Algyői rímek

KÖNYVKRITIKA - LXVI. évfolyam, 11. szám, 2022. március 18.

Bakos András: Isteni testek. Tiszatáj Kiadó, Szeged, 2021, 74 oldal, 2490 Ft

Az ismerősség és az idegenség kódjait kombináló líraépítkezés a második ciklusban is folytatódik, csak itt már nem a fizikai, térbeli távolság lesz a meghatározó, hanem az ismerőstől, a sajáttól való elkülönböződés. „Meglepő, / hogy ez most az övé, másvalaki / öregkorának jobban el tudná / képzelni” (40.) – olvashatjuk a Repce Szomolyában című versben. A lírai beszélő sohasem próbálja meg elkendőzni a személyességet: gyakran szólal meg egyes vagy többes szám első személyben. A lírai én saját tettei, gondolatai, fájdalmai nyernek megfogalmazást, vagy éppen a mi (értsük bármily tágan is a szót) közös sorsunkról mesél.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 23. szám, 2022. június 10.
LXVI. évfolyam, 19. szám, 2022. május 13.
LXVI. évfolyam, 3. szám, 2022. január 21.
Élet és Irodalom 2024