BÉKEMENET

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 11. szám, 2022. március 18.

Összejöttek, és vonultak megint. Elvileg a békéért, valójában, hogy demonstrálják: Magyarországon rendben mennek a dolgok, csak így tovább.

Nem zavarja őket, hogy nálunk a legnagyobb a szegénység, a korrupció, az infláció? Nem akadnak fenn a kimagasló arányú COVID-halálozáson s annak okain?

Nem látnak problémát a Fidesz által kitermelt Völner–Borkai–Simonka–Kaleta–Boldog István–Farkas Flórián–Schadl–Mengyi törvénysértő tetteiben, Szájer álságos életvitelében? Elnézik Rogán helikopteres hazugságát, Kósa zavaros csengeri ügyét? Nem fáj nekik Ba­yer pápagyalázása, Iványi megalázása, Deutsch alpári stílusa? Erkölcsösnek tartják Orbán pávatáncát, köpönyegforgatását, mást mondok és mást teszek jellemét? Elhiszik vagyontalanságát? Helyeslik Putyinhoz dörgölőzését?

Elfogadják a pedagógusok és egészségügyi dolgozók problémáinak felvetésére adott „hiszti, blöff, bolhacirkusz” kormányzati válaszokat?

Korrektnek tartják a CEU, MTA, SZFE elleni eljárásokat? Szemet hunynak a stadionokra közpénzből költött százmilliárdok felett, miközben valóban fontos és hasznos dolgok valósulhatnának meg az összegekből?

Meg sem legyinti őket a konkrét célokra kapott EU-s pénzek itthoni eltüntetése? Rendben valónak érzik, ha öncélú beruházásaik érdekében a hatalmasok tönkreteszik természeti értékeinket, feláldozzák az állat- és növényvilágot?

Úgy látszik, számukra mindez nem probléma. S most összegyűltek, hogy demonstrálják is morális igénytelenségüket.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 51–52. szám, 2023. december 21.
LXVII. évfolyam, 44. szám, 2023. november 3.
LXVII. évfolyam, 39. szám, 2023. szeptember 29.
Élet és Irodalom 2024