Mikor értünk meg egy zeneművet?

FEUILLETON - LXVI. évfolyam, 10. szám, 2022. március 11.

A formalizmustól elsősorban két dolog miatt szokás idegenkedni. Az egyik: sokak szerint a formalista megközelítésből épp a legfontosabb marad ki – maga a zene! Azzal ugyanis, hogy a zeneműveket azok absztrakt struktúrájával azonosítja, a formalista végső soron azt állítja: a zenei megértéshez elegendő átlátni a partitúrát. Erre pedig akár egy számítógép, vagy akár a Star Trek Mr. Spock-ja is képes lehet. Azaz, olyan dolgok/személyek is megérthetik a zenét, amik/akik egyáltalán nem képesek érzelmekre – és ez felettébb kontraintuitív.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LX. évfolyam, 51-52. szám, 2016. december 21.
LX. évfolyam, 45. szám, 2016. november 11.
LVIII. évfolyam, 42. szám, 2014. október 17.
Élet és Irodalom 2024