BAJBAN VAGYUNK

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 10. szám, 2022. március 11.

Vannak önkénteseink, itt vannak az önkormányzati alkalmazottak, a polgármesterek, a rendőrök, a katasztrófavédelmi szakemberek, a kormány pedig összehangolja ezeknek a munkáját, ezért most a menekültek ellátása szervezett és rendezett keretekben folyik – közölte Facebook-nyilatkozatában a miniszterelnök Tarpán és Beregsurányban tett március 3-i látogatása után. Ezeken a településeken és szomszédságukban az elmúlt napokban több ezer menekültet láttak el. Meghirdettük az 1357-es segélyvonalat, megindítottuk Magyarország történelmének egyik legnagyobb humanitárius akcióját.

Itt és most ne firtassuk a fentiek teljes valóságtartalmát, és azt sem, hogy az állam által sikeresen lebontott menekültügyi rendszert és infrastruktúrát miként próbálják most pótolni. Az viszont tény, hogy ottlétekor a kormányfő jó hangulatban elbeszélgetett kárpátaljai menekültekkel is. Az egyikük öt gyerekkel érkezett. A miniszterelnök megjegyezte: a gyerek a legfontosabb.

Az utolsó mondat nem egészen így hangzott el négy és fél éve: a Tolna megyei Őcsényben egy fogadós – aki a Migration Aid segélyszervezet felhívására jelentkezett – hat-hét menekült gyermeket és több szülőt akart néhány hétig üdültetni, heti váltásban. A magyar hatóságoktól oltalmazott státust kapott felnőttekről és gyerekekről volt szó. A helyiek mindent elsöprő tiltakozásba kezdtek. A panziós autójának kerekeit kiszúrták, a polgármester 11 sikeres év után lemondott. (Később újraválasztották.) Orbán semmi kivetnivalót nem talált az őcsényiek magatartásában, mondván: „Annyit hazudtak már nekik migránsügyben, hogy nem hiszik el, hogy csak gyerekek fognak jönni. Először a gyerekek, aztán a szülők, aztán a családegyesítés, és ott vagyunk a bajban.”

Most Magyarország megpróbál a háború elől menekülőkkel úgy viselkedni, ahogyan egy civilizált, a menekültjogot tiszteletben tartó országnak illik. Ezzel együtt nagy bajban vagyunk, ahogyan a többi európai ország is. Ezt elsősorban a februárban jégtörő békemisszionáriusként domborító vezetőnk eddigi legjobb barátjának köszönhetjük.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024