Installációk

PRÓZA - LXVI. évfolyam, 9. szám, 2022. március 4.

Ma éjjel én is végzek magammal. Nem a Műcsarnok mögött egy padon, mint a nagyapám, hanem a Duna-parton, még itt, Dunaújvárosban, ahol végre kiállították Zsóka képeit, miután senki nem merte befogadni őket. Mindenütt azzal zavartak el, hogy Zsóka túlságosan direkt utalásokat alkalmazott. Megértem a fanyalgókat, de Zsóka nem tehetett másként, ő ilyen volt mindenben. Vannak művészek, akik egyértelmű kiutat kínálnak műveikkel a befogadónak, mások meg a kiúttalanságot ábrázolva talán embereket mentenek meg az életben maradásnak azzal, hogy művükben mintegy helyettük is megszenvedik a halálukat. Akár meg is halnak értük, helyettük, ahogyan Zsóka is tette.

Zsóka provokatív művész volt. Hogy összeférhetetlen, nagyszájú, senkivel nem jön ki, állandóan akadékoskodik, neki semmi se jó, mindenben talál kivetnivalót, a kákán is csomót keres. Ilyen és ehhez hasonló vádak érték folyamatosan, leginkább a szakma részéről, pedig ő csupán igényes volt, és nem ismerte a megalkuvást. Bátran, eltökélten járta a maga útját, akkor is, amikor könnyebb lett volna apró kompromisszumok árán előnyhöz jutnia. De ő rendíthetetlen maradt, és ebbe roppant bele.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 34. szám, 2022. augusztus 26.
LXV. évfolyam, 33. szám, 2021. augusztus 19.
LXV. évfolyam, 5. szám, 2021. február 5.
Élet és Irodalom 2022