Csaóbambínó

PRÓZA - LXVI. évfolyam, 9. szám, 2022. március 4.

A nagyapám rádiókészülékéhez rajta kívül senkinek nem szabadott nyúlni, még a nagyanyámnak se, nemhogy nekem. Igazi világvevő volt, hullámváltós, zöld varázsszemmel. A Telefongyár TERTA T 325 nevű három plusz két csöves, hat hangolt körös középszuper készüléke hosszú-, közép- és rövidhullám vételére is alkalmas volt, de a miénk hullámváltója mindig a rövidhullámra, állomáskeresője a tizenkilenc méterre volt állítva, ott szólt a legjobban a Szabad Magyarország Hangja, már amikor nem zavarták annyira a nyavalyások, hogy egy szót se lehessen érteni abból, amit mondtak benne. Nem tudtam, kik azok a nyavalyások, mert a nagyapám csak ennyit mondott róluk. Ha zavarták az adást, akkor a világvevőnk csak dörgött meg sípolt, és a varázsszeme nyugtalanul hunyorgott. Nagyapám csak ritkán engedte meg, hogy visszaváltsam a hullámváltót a középhullámra, az állomáskeresőt pedig eltekerjem a Budapest egyre, amit Kossuth, vagy a Budapest kettőre, amit Petőfi rádiónak hívtak. Ezek a rádióadások is magyarul beszéltek, a nyavalyások mégsem zavarták őket.

– Miért nem ezeket hallgatjuk? – kérdeztem a nagyapámat.

– Mert örökké hazudnak.

– Mit hazudnak?

– Mindent.

– Én ezt nem értem.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXI. évfolyam, 19. szám, 2017. május 12.
LX. évfolyam, 47. szám, 2016. november 25.
LIX. évfolyam, 16. szám, 2015. április 17.
Élet és Irodalom 2022