What happened to Piroska

PRÓZA - LXVI. évfolyam, 8. szám, 2022. február 25.

Piroska néha virágot vett a Népköztársaság útján álló picinyke virágosbódéban. A picinyke virágosbódéban egy töpörödött anyóka várta a vásárlókat egész álló nap. Piroska félt az anyókától, akinek foghíjai sötéten villantak elő a szájából, és piszkos kendő keretezte ráncok barázdálta arcát. Azért is félt, mert el tudta olvasni a kiírást, amely arról tájékoztatta a virágvásárlókat, hogy az anyóka nem vált pénzt, és Piroska úgy hitte, ez azt jelenti, nem ad vissza, tehát pontosan kell fizetni: ha egy szegfűt vesz édesanyjának, akkor egy szál szegfű árát, ha három szál szegfűt vesz, akkor három szál szegfű árát, ha három szál szegfűt vesz egy kis zölddel, akkor három szál szegfű és egy kis zöld árát kell fillérre pontosan az anyóka fekete tenyerébe számlálni. Ilyenkor Piroska fejben számolt, és nagyon izgult, nehogy az a kis zöld vagy a papír, amibe az anyóka a virágot tekerte, váratlan költséget jelentsen ahhoz képest a pénzérméhez képest, amelyet már az iskolából elindulása óta a markában szorongatott. Ha virágot vett, nem bánta, ha édesanyja nincs az ablakban, annál nagyobb volt a meglepetés.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 51–52. szám, 2023. december 21.
LXVII. évfolyam, 50. szám, 2023. december 15.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024