Sűrű olaj

PRÓZA - LXVI. évfolyam, 8. szám, 2022. február 25.

A költő mindeddig tudomást sem vett rólam. Ma már idős a mester. Verseket és prózákat ritkán ír, vagy egyáltalán nem. Olívaolaj-termesztő, ebből van bevétele, a feleségével él. A költőnek korábban sok tanítványa volt. Szerette őket, semmi más nem érdekelte őt úgy, mint a tanítás. A felesége ezt nem nézte jó szemmel, sőt felettébb zavarta, hiszen a tanítványok nála sokkal fiatalabbak voltak.

„Bennük látok csak perspektívát” – ismételgette a költő.

Régebben gyakran elvonult a tanítványaival a sziget csendesebb zugaiba. Olykor-olykor egyedül maradt valamelyikkel, ha különösen érdemesnek tartotta arra, hogy költőt „faragjon” belőle.

Szeptember huszonnyolcadika van, a parton sétálok, a sziget egyik távoli részén. A nap perzseli a bőrömet, izzadság folyik le a mellemen. Már szinte a tengerben vagyok, amikor meztelenre vetkőzöm. Alámerülök, jólesik a hideg víz, felfrissít.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 32. szám, 2021. augusztus 13.
LXIII. évfolyam, 38. szám, 2019. szeptember 20.
Élet és Irodalom 2023