A MAGÁNTULAJDON HÍVE

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 8. szám, 2022. február 25.

A Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványa által 1,3 milliárd forintért megvásárolt budai luxusvillában lakott egy ideig a jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám, amit Hadházy Ákos leplezett le elsőként. A Direkt36 oknyomozó portál szerint a villa – amelyet az MNB eredetileg kutatóközpontnak szerzett be – a Felis magántőkealap tulajdonába került. Ez az alap Matolcsy Ádám barátjához, a Nemzeti Banktól kommunikációs munkákra hárommilliárd forint értékű munkát elnyert Száraz Istvánhoz kötődik. 

A Direkt36 írásából megismerhetjük Somlai Bálint Fülöpöt is, akinek felemelkedése szintén azzal magyarázható, hogy 2018 óta egyre több szálon kötődik Matolcsy Ádámhoz és környezetéhez, illetve a Matolcsy György vezette jegybankhoz. Matolcsy két fia mellett például ő is tagja volt annak a szűk vállalkozói csoportnak, amelynek cégei 2018 decemberében, még épp idejében menekítették ki a pénzüket a Matolcsy György unokatestvéréhez, Szemerey Tamáshoz köthető Növekedési Hitel Bank számláiról. A bank végelszámolását 2019 márciusában rendelték el.

 Somlai cége, a Raw Developement Kft. újíthatja fel például az MNB Szabadság téri műemléki épületét 54 milliárd forintért (Telex, 2021. június 1.). Ádám és Bálint egyaránt rajong a luxusautókért: az ifjabb Matolcsynak négy Porsche 911 Targája van, de ő maga egy kb. 65 millió forintot érő Porsche Taycan Turbo S-sel jár. Somlai Bálint egy 160 millió forintos, különleges, hibrid Ferrarival furikázik.  

„A gazdaságpolitikában minden kommunista és szocialista megközelítést elutasítunk, hiszen azok tönkretették a gazdaságot, megölték a magántulajdont és annak kultúrateremtő oldalát is” – hangsúlyozta Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara február 19-i évnyitó fórumán. A miniszterelnök hozzátette: amennyiben marad a kormány, akkor a magántulajdont fogja támogatni. Gondolom, oly módon, ahogy ezt a fentiekben, illetve az elmúlt 12 évben rendszerszerűen láthattuk. Ez valóban kultúrateremtő.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024