Magyar az adu?

Választások éve Szlovéniában

PUBLICISZTIKA - LXVI. évfolyam, 7. szám, 2022. február 18.

Délnyugati szomszédunknál érdemes a választások előtt néhány hónappal új pártot alakítani. Esélye lesz a győzelemre. Ez tréfásan hangzik, ám félig sem az. Míg nálunk ezeket kamupártoknak nevezik, és többségük valóban ilyen, Szlovéniában nem így van. Példa erre a parlament elnöke által 2022 januárjában alapított liberális párt (LIBE) vagy a Gen-I energetikai konszern1 vezérigazgatójából gyorsan népszerű politikussá vált Robert Golob pártja, a Gibanje Slovenija, azaz Szlovénia Mozgalom, amely (láss csodát!) bizonyos felmérések szerint az első helyen áll. A szlovén pártstruktúra a 2010-es évek óta szédítő sebességgel változik.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 45. szám, 2022. november 11.
LXVI. évfolyam, 41. szám, 2022. október 14.
LXVI. évfolyam, 36. szám, 2022. szeptember 9.
Élet és Irodalom 2022