Családi leltár a halálról

PRÓZA - LXVI. évfolyam, 7. szám, 2022. február 18.

Dédnagyapa pár nappal azután halt meg, hogy meglátta rólam az első fényképet. Sokáig azt hittem, azért, mert híresen csúnya újszülött voltam. A sötét szobában csak a lepedő és a takarók világítanak, párnákkal megemelt fej, a szétterített fényképek a mellkasán, mióta az eszemet tudom, mindig így képzelem el. A dédi pedig nem sokkal azután távozott, hogy a hűtőből eltűnt egy egész doboz vajkrém, legalábbis ezt apai nagymamám mesélte, ezután mindig azt hittem, hogy a vajkrémekben van valami halálos, hatéves lehettem akkor. Anyai dédnagymamám, erdélyi szépségkirálynő egykor, gyönyörű fekete-fehér kép róla a mindenes szobában, a vályogföldes pöttöm házban, akkor kezdett először meghalni, amikor eltévedt a boltból hazafelé menet. Amikor otthonba került, egy nyár alatt elkorhadt az évszázados diófa a kertben. Szépiatónusú összepöndörödött levelek a hinta alatt az emlékeimben. Apai nagyapám végzetes kimenetelű szívműtétje után csőtörés lett, mire hazaért nagymamám, az egész földszintet elmosta a víz.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2022