PERISZKÓP

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 7. szám, 2022. február 18.

A kormánysajtót figyelők úgy jártak, mint egy tengeralattjáró legénysége. Csak azt láthatják, amit a periszkóp kezelője akar mutatni nekik. De létezik szamizdat periszkóp is, ami csökkenti a várt hatékonyságot. Néhány példa.

Mit mutat a hivatalos periszkóp: egy erdélyi püspök biztatja az ott élőket a magyar választásokon való részvételre.

Szamizdat változat: az ottani alapbérek emberemlékezet óta először megelőzik az ittenit. Nem ők rendeznek már sokadszor máshol lemondott tömegrendezvényt bármilyen korlátozás nélkül. Igaz, nem is náluk halt meg több mint 40 000 ember.

Mi látható a közszolgálati periszkópon: a külügyek gigásza, aki büszke arra, hogy politikus és nem diplomata, dicséri Carlsont, mert „a valóságot mutatja be Magyarországról”.

Szamizdat változat: a Kaliforniában élő Tucker Carlson értetlenkedne, ha ideköltözve pár napig azt tapasztalná, hogy orvosa telefonon gyógyítaná, elhárítva, hogy személyesen belépjen a rendelőjébe. Meglepné, hogy műtéti időpontot csak a következő évekre kaphatna (fiktív).

Mit mutat a periszkóp: egy államtitkárt, aki minden megszólalásakor hangsúlyozza jámbor keresztényi elkötelezettségét, ami példa lehet mindenki számára.

Szamizdat változat: az államtitkár a telefonon egyeztetett időpontban leugrik a minisztérium elé a szokott helyre átvenni az aznap esedékes néhány milliót reklámszatyorban (archív).

Egy szamizdat periszkóp kommentelőjének üzenete: „Mr. Carlson, nekünk nem kell teleszkópba néznünk, hogy lássuk a valóságot. Mi itt élünk.”

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 10. szám, 2024. március 8.
LXVIII. évfolyam, 8. szám, 2024. február 23.
Élet és Irodalom 2024